Skip to main content

GEROOSTERDE HAZELNOTEN VAN ALTALANGA in de kijker!

Geplaatst door Ruth in producten 1 min leestijd

Sommige producten zijn tegenwoordig zo alledaags en toegankelijk geworden dat we niet meer stilstaan bij de complexe ketens die schuilen achter deze vermeende eenvoud. Dat geldt zeker voor de wereld van noten: die is vaak getekend door complexiteit, controverse, uitbuiting, kinderarbeid, en een lange reeks schandalen. Zo is naar schatting 70% van de hazelnootproductie afkomstig uit Turkije, waar Koerdische kinderarbeid cruciaal is voor de oogstperiode.

En enkele dagen geleden verscheen in de media nog heel wat over ‘de strijd om de hazelnoot’ en de vete tussen Ferrero (Nutella) en Turkse handelaars. De Turkse hazelnoten zijn momenteel enorm duur door een slechte apriloogst (strenge vorst) én door inflatie. Ferrero weigert die prijs te betalen, en zo blijven de lokale handelaars voorlopig zitten met hun hazelnoten.

Uitgelezen moment om onze Italiaanse biologische hazelnootproducent Altalanga uit Piemonte in de kijker te zetten:

oprichter van Altalanga is Gian Franco, een gepensioneerde verzekeringsmakelaar, op 67-jarige leeftijd was hij de eerste biologische hazelnootproducent in de regio. Hij gaf zijn kennis door aan Gianluca en Raluca van Altalanga: echte vakmensen in een zeer transparante keten.

Hun pioniersrol als biologische telers combineren ze met vooruitstrevend onderzoek in samenwerking met verschillende universiteiten. In hun kleine ‘laboratorium’ pellen, roosteren, controleren en etiketteren ze hun hazelnoten. Volop handarbeid! Ze weten waar elke noot vandaan komt, wie de velden bewerkte, wie oogstte (dat doen ze in drie keer zodat de hazelnoten niet in het gras blijven liggen en zo vers mogelijk zijn), en wie de verwerking op zich nam. Wat het allemaal nog mooier maakt is dat dit de lekkerste hazelnoten zijn die we ooit proefden!

Met dank aan The Food Hub die deze samenwerking mogelijk maakt!

.

.

Foto’s: (c) Esther Hoedemakers

NIEUWSBRIEF • NIEUWSBRIEF • NIEUWSBRIEF •

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en updates.