Café Rico
Café Rico
Anders dan de naam doet vernoemen is Café RICO geen huiskoffie, maar wél een biologische koffie die geteeld wordt in het hooggebergte van Marcala, in het Westen van Honduras.
Deze koffie wordt geteeld door de de coöperatie RAOS (https://raos.coop.hn), met zetel in Marcala zelf.
Deze coöperatie bestaat uit meer dan 150 koffieproducenten die geselecteerd werden om hoge biologische kwaliteitskoffie af te leveren die gecontroleerd en gecertificeerd is.
Café RICO (Machteld Dhondt) uit Erpe-Mere heeft een direct trade band met de RAOS coöperatie uit Marcala: er zijn geen tussenpersonen mee gemoeid, Machteld kent de boeren persoonlijk en garandeert de RAOS coöperatie een eerlijke prijs. Zo kan de coöperatie eerlijk loon betalen aan de koffieplukkers, haar koffieproducenten steunen in verschillende noden en op haar beurt een koffie van goede kwaliteit garanderen.
De koffie die door Café RICO geïmporteerd wordt is SHG (Special High Ground) die geteeld wordt op hoogtes van 1550 meter tot zelfs 1850 meter.
Deze Special High Ground koffie is een gewassen koffie die bestaat uit diverse variëteiten: ze zijn allemaal 100 % Arabica waarvan Catuaí en Bourbon de belangrijkste zijn.
De koffie wordt zorgvuldig uitgekozen door de coöperatie en haar koffieproducenten op basis van kwaliteit, opbrengst, aangepastheid aan de bodem en resistentie tegen ziektes. De coöperatie kweekt zelf ook koffieplanten op zodat er controle is op alle fasen van de groei van de planten. Eens ze groot genoeg zijn, gaan ze naar de plantages van de verschillende koffieboeren van de coop. Aan die koffieplanten groeien later bessen die geplukt kunnen worden als ze rood en rijp zijn. Nadien worden ze ontpulpt, gewassen en gedroogd in droogtunnels in het hooggebergte van Marcala.
Heerlijke biologische koffie met een krachtig verhaal!