Skip to main content

RICO’s nieuwsbrief: “Oktober vol fermentaties, geredde pompoenen, soep en ruilmarkt!”

Geplaatst door Ruth in nieuwsbrief 3 min leestijd

Wat een prachtig kleurrijk herfstseizoen!
Zo pronken onder andere bussels warmoes en palmkool naast verschillende variëteiten pompoenen en paddenstoelen van Padoo uit Drongen. Uit het zuiden (Spanje en Italië) liggen de eerste mandarijnen, khaki’s en avocado’s broederlijk naast elkaar in de winkel. En tijdens de middag kan je genieten van een warme kom huisbereide soep of lunchsalade! 
HUISBEREIDE TAKE-AWAY
Je merkte het misschien al: we hebben onze verse bereidingen nog wat uitgebreid.
Onze koks Hadas en Sarah zijn tweemaal per week druk in de weer om van onze biologische groenten soep, lunchsalades en vegan spreads te maken.
Die kan je zoals hierboven vermeld al langer bij ons terplekke eten in de winkel of ons terrasje achteraan, maar zijn nu ook nog makkelijker mee te nemen!
In onze koelkast vind je gevulde take-away bokalen met verse soep voor thuis, gezonde maaltijdsalades voor je picknick of onderweg, en vegan spreads voor de betere boterham. Op de bokalen zit leeggoed zodat je ze nadien makkelijk weer kan binnen brengen. Smakelijk!
VRIJDAG 17 OKT (15:30 – 18:00): APERICO MET GÜTZI FERMENTATIES
Tijdens de APERICO van komende vrijdag stellen we enkele nieuwe producten voor!
Gützi (een project van Bella and the Yeast en BioForum vzw) tovert reststromen van lokale bioboeren (zoals Kempengoud en Loof & Bezen) om tot smaakbommetjes in bokalen: kimchi, kraut, gepekelde groenten en hotsauce. Kom langs voor een drankje bij APERICO en ontdek tijdens een lekkere Gützi-proeverij hoe fermentatie werkt!

Want bewaren en inmaken in tijden van overvloed op het veld, en een variatie aan smaken, daar geloven we bij RICO erg in!
ZO 19 OKT (10:00 – 13:00): RICO’S RUIL-EN GEEFMARKT
Hoe zou een wereld zonder geld eruit zien?
We onderzoeken het deze zondag 19 oktober tijdens RICO’s ruil-en geefmarkt (10:00 – 13:00)!
Breng iets zelf gemaakt of geraapt mee, en neem iets terug mee naar huis.
Van kombucha scoby’s, tot kefirkorrels, tamme kastanjes, confituren, breiwerkjes of desemstarters: het kan allemaal!
Onze winkel is dan ook geopend (zonder desembrood van GROF welisaar) en de koffie & thee zullen klaar staan!
ZONDAG 19 OKTOBER: RICO IS PROGRAMMA-ONDERDEEL VAN KIEMKRACHT: EEN FESTIVAL ROND AGRO-ECOLOGIE
Zondag staan ook in de namiddag onze deuren open, want we behoren tot één van de inspiratiebezoeken van KIEMKRACHT: een jaarlijks festival rond agro-ecologie georganiseerd door VoedselAnders, Velt & Oikos. Als doener die de voedselketen versterkt geven we een rondleiding in onze winkel. Het hele KIEMKRACHT programma ontdek je hier!
TERUGBLIK OP EEN HEERLIJK VELDDINER BIJ PRODUCENT GRASSROOTS
De start van de herfst vierden we op het veld van Klimaatboerderij Grassroots! Lien Vrijders gaf een inspirerende rondleiding op haar veld en onze kok Hadas kookte samen met haar zus een zinneprikkelende 3-gangenmaaltijd op open vuur. We aten samen aan lang gedekte tafels op het veld met zicht op bloemen en groenten, genoten van de zonnestralen die door de wolken kwamen tot het dessert (van gekonfijte peer tot nashipeer gedrenkt in wijn, lavendelolie en kruiden) bij fakkels en vuurschalen. Wat.een.avond!
DINSDAG 21 OKTOBER: RICO’S BEANERY OF SEIZOENSVOLKSKEUKEN
Op dinsdag 21 oktober zorgen onze koks Hadas en Sarah opnieuw voor een heerlijk verse seizoensmaaltijd aan lange gedekte tafels in RICO zelf!
Verwacht je aan een RICO’s Beanery in herfsteditie met gepekelde rode biet, pompoenpuree, boerenkoolchips, witte bonen met look en salie, geroosterde zwammen met miso.
Inschrijven doe je via: https://forms.gle/o9KApggoqJdQw6FK8 of rechtstreeks in de winkel.
Je gereserveerde maaltijd betaal je de avond zelf cash of met kaart: 8€/kind (tot 12j), 15€/volwassene. Dessert (5€) en side dish (4€) kan je terplekke bijkopen al naar gelang je goesting!
VR 31 OKT: VERSE POMPOENSOEP VAN GEREDDE POMPOENEN OP HET COGELSPLEIN
Je zag het misschien ook voorbij komen: de post van Waste Warriors over boer Guy die met 20.000 biopompoenen bleef zitten na een laattijdig afgesprongen contract met Aldi. Onze stagiair Sil springt vanuit RICO mee in de bres, want boeren verzekeren van een correcte prijs, vertrouwen & inspelen op reststromen: dat zijn onze waarden! Wijzelf nemen heel wat af, en Sil hoorde rond bij verschillende andere Antwerpse voedselinitiatieven (De Kompaan, Bocal, Coop Centraal, Atelier Rekub, Lara kookt voor U, Plantbeest, Flisvos, De Nieuwe Vaart, Bella and the Yeast). Het resultaat: hij pikt morgen een RICO-camionette vol biopompoenen op bij boer Guy. Zo dragen we er mee aan bij dat deze boer toch nog uit de kosten komt, én versterken we de samenwerking tussen deze waardevolle Antwerpse doeners. 

We verwerken de pompoenen onder andere tot heerlijke soep op de Deurnese Halloween markt op het Cogelsplein. Kom van 17:00 tot 20:00 langs bij ons kraampje! 
WANT OOK IN DE HERFSTVAKANTIE ZIJN WE GEWOON GEOPEND!
GRAAG TOT GAUW IN RICO! 

NIEUWSBRIEF • NIEUWSBRIEF • NIEUWSBRIEF •

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en updates.