De Valdibella
De valdibella cooperatie is gestart door 5 oprichters met eenzelfde visie: het cultiveren van het land en menselijke relaties met respect voor een natuurlijke en sociale evenwicht. “we knew from the start that the only way to succeed in the project was union between different farmers. Alone, each would have done little. Or nothing. ” valdibella betekent mooie vallei en dat is niet gelogen. De kern van de cooperatie zit op een bergje in camporeale (een klein dorpje van ongeveer 3000 man). Daar bevinden zich de bureaus, de guesthouse, wijnkelder en verschillende velden. Ondertussen is de organisatie gegroeid naar een cooperatie van 31 producenten uit de buurt. Samen produceerden ze de befaamde valdibella olijven, wijn, tarwe, amandelen, … En alle verwerkte producten die daarvan gemaakt worden zoals pasta, grisinis, amandelpasta, pesto. Daarnaast telen ze ook fruit en groenten die origineel in sicilie groeien. Van die groenten en fruit is the food hub – en via hen ook rico – hun grootste klant. Bij de valdibella producten is het daarom moeilijk specifieke namen van producenten te noemen. Ze delen immers alles: hun visie, de oogst en de winst. Op alle producten van valdibella is het pizzo label terug te vinden. “pago chi non paga” of “ik betaal zij die niet betalen”. Dit label toont de consument dat er bij de productie van de valdibella producten geen geld naar maffia is gegaan. Wat bij heel veel italiaanse en siciliaanse landbouw producten vandaag de dag nog wel het geval is.