RICO LAB

RICO LAB staat niet enkel voor Lokaal Afvalarm Biologisch, maar ook voor de laboratorische werking van RICO waarin ontmoeting (lees - hopelijk binnenkort weer - de krant aan één van onze tafeltjes of drink voor €2 een warme tas koffie of thee) en bewustwording centraal staan. RICO zet naast haar winkelaanbod ook in op workshops, infomomenten, volkskeukens, samenwerkingen met (lokale) partners en andere coöperaties, bijdrages aan CO2 neutraal transport in de stad, we denken mee na over een lokale voedselstrategie voor de stad, … . Krijg je graag meer zicht op onze werkwijze en een korte rondleiding in onze winkel ?Heb je een idee dat je graag samen met ons wil uitvoeren?Neem gerust contact met ons op info@ricolab.be! Interessante websites:https://www.cera.coop/nl/cooperaties/over-cera-en-cooperaties/wat-is-cooperatief-ondernemenhttps://www.voedsel-anders.behttps://www.agroforestryvlaanderen.be

RECEPTEN

EERSTVOLGENDE ACTIVITEIT(EN)

Vr 31 MRT, VERTONING ONDER HET MAAIVELD
BOSKEUKEN (18u) + FILM (20u) + NAGESPREK (21:30)
door GRONDSTOF (RICO + GROF + THE FOODHUB)

Voorafgaand aan de film "Onder het maaiveld" kun je een vegetarische maaltijd eten in de Boskeuken.

Grondstof is een driemaandelijks film- en discussieprogramma van RICO, Grof
en The Food Hub over kleine wezens en grote verbanden binnen onze
voedselketen. We brengen boeren, beesten en buitenlui in beeld en gaan met hen
in gesprek over de toekomst van onze landbouw.

OVER DE FILM ONDER HET MAAIVELD:

Onder het maaiveld (2023) – film door Mark Verkerk en Ignas van Schaick

Nog zestig keer oogsten, dan is het op. Het herstelvermogen van het bodemleven werd vorige eeuw ingeruild voor kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Dat hielp om onze oogsten te maximaliseren, maar putte onze bodems uit en maakte ons voedselsysteem kwetsbaar voor de groeiende klimaatcrisis. Als we zo doorgaan, zijn onze landbouwgronden over zestig jaar op.

En dat terwijl er onder onze voeten een gemeenschap schuilgaat vol planten, schimmels en bacteriën die precies weten hoe ze voor de bodem moeten zorgen. In één schep grond zitten meer micro-organismen dan er mensen zijn op aarde. Hoe kunnen we ons weer verbinden met die minuscule schepsels die voor ons voedsel en ecosysteem zorgen?

Onder het maaiveld zoomt in op die wonderlijke wereld ondergronds: We botsen op wormen, nematoden, mollen, mijten, pantoffeldiertjes, kevers, cicaden woelmuizen en ander ondergronds gezwam.

TICKETS FILM: koop je ticket cash in RICO: 7,5€
of reserveer je plekje via info@ricolab.be en betaal de avond zelf 7,5€
BOSKEUKEN: reserveer je plekje via info@ricolab.be en betaal de avond zelf 12,5€ cash of met payconiq

AFGELOPEN ACTIVITEIT(EN)

Wo 21 DEC, 13:30 - 14:30(15:00 - 16:00: volzet!)WORKSHOP ALLES VERANDERTdoor INGE BOGAERTS
Misschien zag je dit mooie prentenboek 'Alles verandert' al liggen op ons houten schap in de winkel (je kan er moeilijk naast kijken)? 
Inge Bogaerts (@teken.inge ) is illustratrice en tekende een spiksplinternieuw prentenboek over de toestand van onze planeet. Een ideaal boek om de komende feestdagen aan kinderen - of jezelf - cadeau te geven!
Als extraatje zijn kinderen tussen 4 & 7 jaar erg welkom op woensdag 21 december van 13:30 tot 14:30 in RICO. Illustratrice Inge komt dan voorlezen uit het boek en nadien met alle kinderen de wereld herscheppen en hertekenen: hoe willen en vinden wij dat die eruit moet zien?
Nieuwsgierig wie Doenja is? Wil je weten wat haar naam betekent (in het Arabisch)?
Benieuwd naar de fluo roze draad doorheen het verhaal?
Ontdek het woensdag 21 december tussen 13:30 en 14:30!
Inkom 5€, sapje en knabbeltje inbegrepen.Inschrijven via info@ricolab.be.

Di 13 DEC, 20:00 - 22:00LEZING BOKASHI COMPOSTdoor STEFANIA CAO - ! in het Engels / Engl spoken !
When Stefania Cao discovered the amazing technique of bokashi composting she was at a career turn, looking to do something meaningful for our planet: that’s how she decided she would put her energy into bringing to other citizens this easy and efficient food waste recycling technique, compatible with city life.
In 2019 she founded BokashiCompost in Belgium and is since promoting food waste recycling with this easy method that allows to compost without flies, worms or moulds, in your kitchen -you’ll need some outside place, like a balcony or a neighbourhood compost to finish the cycle.Not only you don’t throw away any organic waste anymore, but you can produce your own liquid plant fertiliser and potting soil !Which means that not only you save CO2 from getting into the air by not burning organic waste in your rubbish bags, but on top you contribute to create “carbon sinks” by creating living soil that absorbs the CO2 to store it in the soil. Lovely isn’t it?—> Come to discover how it works at the Bokashi conference @RICO.
When? Dinsdag/Tuesday 13/12, 20 – 22:00, Engels gesproken/English spoken, in RICO (Cogelsplein 26, 2100 Deurne), 8 euro entrance – sign up by sending an email to info@ricolab.be

Vr 9 DEC, 20:00 - 22:15TO WHICH WE BELONGism The Food Hub & VoedselAnders
In het kader van Food.Film.Fest biedt VoedselAnders verschillende agro-ecologische films aan die het moeite waard zijn om te bekijken.“To Which We Belong” is er één van! Een documentaire over boeren en veehouders die hun conventionele landbouwmethodes inwisselen voor meer duurzame technieken.RICO & The Food Hub slaan de handen in elkaar, en vertonen deze film op vrijdag 9 december in de prachtige Cinema Rix in Deurne.
Na de film volgt een boeiend gesprek met Rafael Garcia (bezieler van de Spaanse coöperatie Tierra y Libertad) en Walter Pirri (bezieler van de Italiaanse coöperatie Valdibella) die dan net in het land zijn. Een buitenkans! Bij beide coöperaties zijn verschillende kleinschalige biologische landbouwbedrijven en boeren aangesloten. The Food Hub: een Belgische biologische groothandel werkt nauw samen met Tierra y Libertad & Valdibella, zo komen de producten van deze Spaanse en Italiaanse boeren tot in België en tot in RICO. Zo kunnen we ook in Deurne genieten van Zuid-Europese mango’s, avocado’s, mandarijnen en appelsienen. Om maar een fractie van hun hele aanbod op te sommen.Wat zijn de uitdagingen voor deze Spaanse en Italiaanse boeren? Hoe kijken zij naar de klimaatveranderingen?En hoe zien zij de samenwerking met Belgische afnemers?
Dit zijn maar enkele vragen die aan bod zullen komen tijdens het nagesprek, dat zal doorgaan in het Engels.De film zelf is Engels gesproken maar in het Nederlands ondertiteld.
Een passend drankje en proevertjes mogen uiteraard niet ontbreken.
Wanneer? Vrijdag 9 december, 20 – 22u15, in Cinema Rix (De Gryspeerstraat 86, 2100 Antwerpen).Hoeveel? 5 euro.Bestel hier je ticket(s)

Ma 5 DEC, 20:00 - 22:00KRUIDENBEREIDINGEN EN TINCTUREN MAKENdoor HANNELORE MATTHEUS
Hannelore Mattheus (1977) is wildplukster, herboriste en yoga docente en kiest sinds kort - vanuit een groeiend ecologisch bewustzijn - voor een eenvoudiger leven dicht bij de natuur.De Drôme in Zuid-Frankrijk is de plek van waaruit ze werkt.Met Wild, Wild & Botanical biedt ze retreats, workshops en kruidenbereidingen aan die erop gericht zijn om ons cyclisch bewustzijn te vergroten en dichter in contact te komen met de natuur in al zijn aspecten en ons lichaam in het bijzonder.Typisch aan haar aanpak zijn somatische (lichaamsgewaarwordings-) methoden en technieken die je empoweren zodat je je gezondheid en zelfzorg meer in eigen handen kan nemen.
Tijdens deze workshop maak je enkele seizoensgebonden en kleinschalige kruidenbereidingen, gemaakt van in het wild verzamelde planten die je ondersteunen in het proces naar meer veerkracht, verbondenheid en balans.
Wanneer? Maandag 5 december, 20 – 22u, in RICO.Hoeveel? 35 euro.Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar info@ricolab.be, dan volgt alle verdere info.

Zo 27 NOV, 14:00 - 17:00TEXTIEL KLEUREN MET NATUURLIJKE GRONDSTOFFENdoor MARINA LAMSENS
Loof en schillen, theekruiden en vruchten als bron van kleur voor textiel.Marina Lamsens is Leraar kunstzinnige expressie Middelbare Steinerschool Vlaanderen en heeft heel wat ervaring binnen textiel, borduren en vilten. En…natuurlijk kleuren.Tijdens deze workshop ga je samen met haar aan de slag om al deze natuurlijke bronnen van kleur uit te proberen zodat je zelf thuis verder kan experimenteren.Als deelnemer neem je best een schort, handschoenen, een schaar, en een zakje voor de staaltjes gekleurde stoffen mee.
Wanneer? Zondag 27/11, 14 – 17u, in RICO, 30 euroInschrijven doe je door een mailtje naar info@ricolab.be, dan volgt alle verdere info.

Wo 23 NOV, 20:00 - 22:00KOKEN MET RESTEN EN OUD BROODdoor HADAS CNAANI en SADAF MALYAR
Hadas Cnaani is een kok en een moeder. Ze groeide op in Israël met een wilde mix van voedsel uit verschillende culturen.Sadaf Malyar is een food artiest, onderzoeker en schrijver en werkte een tijdlang bij de GROF bakkerij.
Kunnen we koken met de stukjes die we gewoonlijk weggooien? En wat kunnen we doen met oud (desem)brood, van GROF bijvoorbeeld?
Tijdens deze interactieve workshop ga je zelf met enkele gevulde bokalen naar huis.
De restjes die je thuis nog hebt liggen worden misschien wel de ideale bemester voor je kamerplanten, en je restjes brood komen tot hun recht in een kvass drank of als dikmiddel voor je sauzen. Ontdek het tijdens deze workshop!
Wanneer? Woensdag 23/11, 20 – 22u, in RICO.Hoeveel? 25 euro.
Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar info@ricolab.be, dan volgt alle verdere info.

Di 15 NOV, 20:00 - 21:30INTRO: KRACHT VAN DE VERBEELDINGdoor HADAS CNAANI
Hadas Cnaani is een kok en een moeder. Ze groeide op in Israël met een wilde mix van voedsel uit verschillende culturen. Ze is geïnteresseerd in voeding, het menselijk lichaam, plantaardige geneeskunde en Aziatische eetculturen.
Tijdens deze avond geeft Hadas een introductie op de workshopreeks Time to waste, gebaseerd op het boek “From what is to what if” en wisselt nadien graag samen met jullie van ideeën, bij een vuurtje en een drankje.
Stel je een wereld voor met veel minder afval. Elke straat heeft zijn eigen composthoop, vuilniszakken zijn klein, mensen gebruiken hun groentenresten om mooie dingen te maken en kinderen spelen veilig buiten, geen auto's te bekennen in de stadscentra.De werkelijkheid wordt geboren uit wilde ideeën, die we moeten voeden om ze waar te maken.
Hoe kan zo’n wereld eruitzien? Daar denken we graag samen over na!
Vrije bijdrage, maar bevestig graag je komst door een mailtje naar info@ricolab.be.

MA 3 OKTOBER:19:30 - 21:30MOM: filmvertoning KISS THE GROUND in Cinema Klappei met Q&A door bioboer Koen Doggen (Moesland)
We zijn erg blij dat we vanuit RICO MOM (Maandelijks op Maandag) in gang mogen trappen. Na afgelopen droge zomer doen we dat graag met de film Kiss The Ground, een film over het belang van bodem(diversiteit) en kleinschalige landbouw. Na de film legt één van onze vaste bioboeren, Koen Doggen van Moesland, graag de link naar de Belgische situatie.
Deuren: 19:00Start programma: 19:30Einde voorzien rond 22:00Inkom: 4€ (voor vergoeding zaal en spreker)

VR 21 OKTOBER:19:00 - 21:30VEGAN KITCHEN: the harvest edition
Op vrijdag 21 oktober vieren we de herfst en de oogstmaanden met een nieuwe editie van de Vegan Kitchen: de 'harvest edition'! Zoals steeds neemt onze vaste waarde Paulo - die jullie waarschijnlijk al kennen van de heerlijke wekelijkse vegan spreads die hij telkens weer verrassend weet samen te stellen op basis van onze biologische restgroenten - jullie mee op een ontdekkingstocht langs smaken, geuren en verrassende zinnestrelende vegan combinaties. Dit in een klein gezelschap waar gezelligheid en uitwisseling centraal staan.
Welkom vanaf 19:00, einde voorzien rond 22:00.
Waar? RICO, Cogelsplein 26, 2100 Deurne
Wanneer? Vrijdag 21 oktober, 19:00 - 22:00
Wat kost dat? 45€, uitgebreide driegangen vegan maaltijd en verschillende (gefermenteerde) drankjes inbegrepen. Extra (natuur)wijn kan terplekke gekocht worden.
Hoe inschrijven? Laat je gegevens achter in de winkel of stuur een mailtje naar info@ricolab.be en je ontvangt de nodige betalingsgegevens. Je inschrijving is compleet nadat we je betaling ontvangen hebben.
Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt!

Vr 17 DEC, 19:30 - 22:30(volzet!) VEGAN WINTER DINNERdoor PAULO GUERREIROOnze vaste waarde Paulo - die jullie waarschijnlijk al kennen van de heerlijke wekelijkse vegan spreads die hij telkens weer verrassend weet samen te stellen op basis van onze biologische restgroenten - neemt jullie opnieuw mee op een ontdekkingstocht langs smaken, geuren, proeven en samenkoken.
Tijdens deze vegan winter dinner editie staan feestelijkheid (denk vegan roast), kleine rituelen in donkere dagen en verbinding (ja coronaproof) centraal.We starten om 19:30, einde voorzien rond 22:30.

Wo 24 NOV, 19:00 - 22:00(volzet!) WORKSHOP NATUURLIJKE REMEDIESdoor HADAS CNAANI
Hadas Cnaani is een kok en een moeder. Ze groeide op in Israël met een wilde mix van voedsel uit verschillende culturen. Ze is geïnteresseerd in voeding, het menselijk lichaam, plantaardige geneeskunde en Aziatische eetculturen.
Over de hele wereld en al eeuwenlang wordt volksgeneeskunde beoefend en als kennis verzameld en doorgegeven van de ene generatie op de andere. Het leren kennen van je lichaam gaat gepaard met een grote verantwoordelijkheid en het kunnen samenstellen van je eigen huisapotheek brengt plezier en een gevoel van empowerment. Uit recente studies blijkt eens te meer dat volksgeneesmiddelen inderdaad doen wat ze moeten doen. We moeten trouw blijven aan onszelf door nieuwsgierig te blijven, respectvol zijn ten opzichte van onze eigen traditie en onze geografische omgeving en proberen ons te plaatsen tussen cultuur en natuur voor een heilzaam huwelijk van medicinale voeding.
In deze workshop neemt Hadas samen met jullie verschillende elementen van gezondheid onder de loep en creëert ze samen met jou enkele natuurlijke remedies om in huis te hebben. Neem zeker enkele bokaaltjes en flesjes mee om je creaties mee naar huis te nemen.

Di 28 JAN, 20:00 - 22:00(volzet!) WORKSHOP MIJN VOORRAADKASTdoor ANNELIES VAN DEN BLEEKENAnnelies volgde haar eerste kookles 10 jaar geleden bij Oost West Centrum. Wat begon met een nieuwsgierigheid om gezonder vegetarisch te koken, leidde al snel tot een uitgebreide passie.Toen Annelies in 2010 naar New York City vertrok, besloot ze ook haar passie voor koken volledig te volgen en in New Yorkse keukens aan de slag te gaan. Eénmaal terug in België, haalt Annelies veel plezier uit het delen van haar ervaringen en kennis.

MA 2 MRT, 19:00 - 22:00(volzet!) KLAS KOMBUCHA & GEFERMENTEERDE DRANKENdoor NATHALIE SCHRAUWEN / LES ODETTESFermenteren. Het schijnt dat dat gezond is. En poepsimpel.Je hoort het overal en iedereen zou het moeten kunnen.Maar je vindt die levende wilde gefermenteerde producten zo goed als nergens.Hoe maak je fermented goodness? En hoe moet dat eigenlijk proeven?Hoe weet je of je fermentje echt bulkt van de gezonde beestjes, of je het maar beter laat staan?Tijdens deze workshop maken we 5 sprankelende probiotische drankjes boordevol leven en smaak. Waag je aan je eigen:kombucha, gemberbier, waterkefir, kvass met biet en appelsien& bessenlimo met melkwei !

DO 5 MRT, 10:00 - 14:00, GRATISINSPIRATIESESSIE: COÖPERATIEF ONDERNEMEN & BOSLANDBOUWdoor FARMCAFé & RICOInspiratie door Lieven Bauwens van Pomona cv, een coöperatief boslandbouwbedrijf in Verrebroek & door RICO.