Lino & Felippo Palazzolo (Pecorino & Ricotta)
Lino en zijn familie hebben al vier generaties lang een ontzettend mooie kaasboerderij met schapen in sicilie. Tegenwoordig houden ze bijna 2000 schapen die ze laten grazen op 200 hectare temidden van een kleine vallei in hartje sicilie. Met hun boerderij behoren ze tot – en worden ze ondersteund door – de valdibella cooperatie, een kleine cooperatie van biologische producenten in sicilie. Alle 15 mensen die op de boerderij werken zijn gelinkt aan de drie palazzolo broers. Ze houden ongeveer 2000 schapen om er andere de heerlijke ricotta en pecorino (waar we in rico grote fan van zijn en jullie duidelijk ook) van te maken. De schapen kunnen volop vrij rondlopen op hun 200 hectare grond, worden 2 keer per dag gemolken en bijeen gedreven door een paard (niet door een gemotoriseerd voertuig). Het voeder (zoals granen en klaver) voor de schapen wordt door deze familieboerderij zelf geproduceerd op organische wijze. Volgens lino produceren de schapen de beste melk (en dus ook kaas) tijdens de lente, want dan staan de weides waarop ze grazen vol verschillende bloemen en kruiden met heerlijke aroma’s. De pecorino met peper die we allen zo graag lusten is een halfharde biokaas van 100% schapenmelk. De kaas heeft bijna 6 maanden gerijpt en is afwerkt met een korst van zwarte peper.